30. авг 2017. Navigation, News

25.08.2017. Procena uticaja na životnu sredinu projekata komasacije zemljišta

Direktorka preduzeća Aurora green d.o.o. Zorica Isoski je prisustvovala obuci-radionici: „Plan zajedničkih i javnih objekata sa procenom uticaja na životnu sredinu“. Obuka je održana u Nišu, od 22.8-23.08.2017. u organizaciji Nemačke organizacije za međunerodnu saradnju (GIZ) u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Cilj obuke je upoznavanje učesnika sa novinama koje se uvode izradom i usvajanjem Plana zajedničkih i javnih objekata (PZJO) sa procenom uticaja na životnu sredinu (PUŽS) u predstojećim projektima komasacije zemljišta. Učesnicima radionice je omogućeno da ispune svoju specifičnu ulogu u projektu komasacije zemljišta, a posebno u izradi i usvajanju PZJO-a. Svi učesnici su upoznati sa složenosću postupka planiranja kao takvim i senzibilitetom u vezi sa relevantnošću procene uticaja na životnu sredinu u okviru projekta komasacije zemljišta.

Učesnicima radionice je organizovan obilazak u cilju identifikovanje i određivanja tipičnog karaktera komasacionog područja u poljoprivrednom i ekološkom smislu u selu Plužina, opština Svrljig.

Suočavanje sa specifičnim ekološkim problemima na terenu i njihovo rešavanje u pogledu činjeničnog stanja nakon završetka projekta komasacije zemljišta je bilo dragoceno iskustvo za stručnjake iz oblasti životne sredine koje će koristiti prilikom izrade buduće PUŽS u projektima komasacije zemljišta.