03. мај 2015. Navigation, News

U Domu Narodne skupštine Republike Srbije održan je skup o važnosti zaštite životne sredine i održivih i čistih izvora energije, u kontekstu evropskih integracija i usvajanja relevantnih evropskih standarda

Predstavnik Aurora green je učestvovao na javnom skupu  o važnosti zaštite životne sredine i održivih i čistih izvora energije, u kontekstu evropskih integracija i usvajanja relevantnih evropskih standarda, koji je održan 29. aprila 2015. godine u Maloj sali Doma Narodne skupštine Republike Srbije, Trg Nikole Pašića 13, u Beogradu.

U okviru javnog skupa predstavljeni su rezultati istraživanja Centru za evropske politike (CER-a) na temu Energetske zajednice i čistih izvora energije odnosno istraživanja CEP-a i ekološkog centra „Stanište“ na temu sprovođenja procene uticaja na životnu sredinu u Srbiji.

Učesnici na skupu, koji je okupio predstavnike državnih organa i institucija, kao i poslovnog i nevladinog sektora, naveli su da nema više razvoja energetskog sektora bez procene uticaja koji taj razvoj ima na životnu sredinu.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, prof. dr Snežana Bogosavljević-Bošković, napomenula je da je problem zaštite životne sredine, nesumnjivo, jedan od najvećih problema savremene civilizacije.

Procena uticaja na životnu sredinu je postupak od velike važnosti kako bi nadležni organi imali sve značajne informacije ne bi li se zaštita životne sredine uzela u obzir tokom odlučivanja o razvojnim projektima, istakao je istraživač Centra za evropske politike Stefan Šipka i naglasio da „građani imaju ključnu ulogu u tom procesu jer obezbeđuju dragocene informacije, transparentnost i legitimitet postupka“.

Istraživač Centra za evropsku reformu (CER) iz Londona Stiven Tindejl (Stephen Tindale), predstavio je siže javne politike na temu Energetske zajednice i čistih izvora energije koja, kako je kazao, pokazuje potrebu i odgovornost da Evropska unija podrži razvoj „čiste energije“ u zemljama u njenom okruženju.

Tindejl je istakao da javna politika EU mora biti pravična i da „ne bi bilo fer da Evropska unija kaže Srbiji: ’Nemojte da sagorevate svoj ugalj,’ kad je činjenica da su se mnoge zemlje EU obogatile upravo sagorevajući ugalj.“ On je, međutim, naglasio i da proizvodnja energije eksploatacijom uglja bez kontrole zagađenja nije održiva i da bi Evropska unija trebalo da u budućnosti razmotri zaustavljanje uvoza energije iz zemalja koje ne vrše takvu kontrolu.