18. феб 2015. Navigation, News

U Italiji održana međunarodna konferencija u okviru ADRIATIC IPA projekta „SPEEDY“

Predstavnik Aurora green je učestvovao na međunarodnoj konferenciji, koja je kao deo ADRIATIC IPA projekta „SPEEDY“ održana u italijanskom gradu L’Aquila 12. februara 2015. godine.

Srbiju su predstavljali Dmitar Žakula, nezavisni konsultant, Nikola Simić i Vladimir Jovanović ispred Opštine Rakovica, i Slobodan Spasić, ekspert Aurora green.

Projekat „SPEEDY“ (Zajednički projekat za vrednovanje zaštite životne sredine sa dinamičkim upravljanjem) se sprovodi unutar programa IPA Jadranska prekogranična saradnja 2007-2013.

Vodeća institucija projekta je italijanska regija Abruco (Abruzzo), a ostali partneri su italijanske regije Marche i Molise, Univerzitet D’Annunzio, Ministarstvo zaštite životne sredine, zemljišta i mora Republike Italije, Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske, Centar za istraživanje i razvoj i Nacionalna agencija za prostorno planiranje iz Albanije, i Opština Rakovica i Agencija za zaštitu životne sredine iz Republike Srbije.

Svrha projekta „SPEEDY“ (Shared Project for Environmental Evaluation with Dynamic governance) je uspostavljanje regionalne saradnje javnih administracija i ostalih zainteresovanih strana u cilju daljeg razvoja i efikasnije primene strateške procene uticaja na životnu sredinu, kao jednog od najvažnijih instrumenata politike životne sredine, a u skladu sa Direktivom 2001/42/CE o strateškoj proceni uticaja (Directive 2001/42/CE on strategic environmental assessment – SEA).

Ovaj opšti cilj projekta će se ostvarivati i kroz razvoj i korišćenje tehnološke interaktivne web platforme za transfer znanja iz ove oblasti. Upravo je stručno-dokumentaciona i tematsko-sadržinska priprema platforme, njen dalji razvoj i implementacija jedan od zadataka eksperata Aurora green.

Više o projektu se može naći na linku: www.speedyipa.eu